Krásny deň prajem všetkým :-)
Dnes by som sa chcela s vami podeliť o fotopostup na naše milované koláčiky, ktoré ma naučila piecť moja svokra, ktorá pochádzala z Moravy, možno zachutia aj vám, nech sa páči...
Na cesto budeme potrebovať...
1kg polohrubej múky, 4 žĺtka, 15dkg cukru, 16dkg masla (alebo Heru), 4dcl mlieka (radšej menej, potom doliať), malú lyžičku soli, 42g čerstvého droždia (jedna kocka), pol deci rumu, 1 polievková lyžica sádla a nejaký džem. A na potieranie jeden žĺtok.
Plnka...
3/4 kg tvarohu, 10dkg hrozienok naložených cez noc v rume, citrónová kôra, 10-15dkg praš. cukru.
Posýpka...
1/2 Hery, 30dkg poloh. múky a 10dkg kryš. cukru.
Postup...
Najskôr si urobíme kvások z droždia, trochu múky a mlieka, medzitým si vyšľaháme žĺtka s cukrom a maslom, keď je kvások vykysnutý pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiesime cesto.
Keď sa už cesto takto ako na obrázku (viď. hore) odlepuje od háku, necháme ho vykysnúť.
Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, rozkrájame na malé štvorce a plníme plnkou.
Naplnené štvorčeky postláčame do guličky a ukladáme na plech, v strede mierne urobíme jamku zatlačením cesta.
Do jamky ukladáme akýkoľvek džem alebo marmeládu, najlepšia je slivková :-)
Z masla, cukru a múky si spravíme posýpku...
... ktorú ukladáme na koláčiky už potreté naokolo žĺtkom. Ja posýpku na koláčiky prstami mierne postláčam a tak vrstvím na džem, aby sa zbytočne nesypala po plechu. V mojej teplovzdušnej rúre ich pečiem približne 35 min., ale treba odsledovať... každá rúra pečie inak...
Dobrú chuť prajem :-)
A zvyšné bielka ja ešte takto vždy využijem na mandľové sucháre... sú výborne na chrumkanie večer pri filme :-) :-)
Ak by bol záujem, pridám aj tento postup :-)