Vyskúšaj si domáci experimet
Môžete použiť sklo zo základnej krabičky Pingolab.
pH indikátor z červenej kapusty
Princíp
Červená kapusta obsahuje látky zvané antokyaníny. Tieto látky spôsobujú, že sa výluh z červenej kapusty pri pH 0 – 6 zafarbí do rôznych odtieňov červenej. Pri pH 6 je výluh fialový, pri pH 7 má modrú farbu, pri pH 7 až 10 modrozelenú, pri pH 10 – 12 zelenú a pri pH nad 12 postupne blednúcu olivovo zelenú až žltú.
Postup
1. Priprav roztok červenej kapusty:
- Natrhaj 3-4 listy červenej kapusty, vlož ich do hrnca a zalej približne 100 ml vody.
- Zmes zohrej až do varu a chvíľu povar. Nechaj vychladnúť a preceď.
2. Pripav si vzorky:
- Do nádob priprav napríklad tieto látky. (zopár lyžičiek do 50 ml vody)
- 1. nádoba – pracia sóda
- 2. nádoba – pracia sóda zriedená s vodu 1:5
- 3. nádoba – sóda bikarbóna
- 4. nádoba – voda z vodovodu
- 5. nádoba – destilovaná voda
- 6. nádoba – ocot (8% kyselina octová)
- 7. nádoba – koncentrovaná citrónová šťava
3. Do každej nádoby kvapni pomocou pipety niekoľko ml (tak, aby sa vzorka jasne sfarbila) výluhu z červenej kapusty.
6. Experimentuj ďalej.. nemusíš použiť roztoky, ktoré som napísal v bode číslo dva. Skús nájsť v kuchyni rôzne látky a otestuj ich pH. (napríklad: mydlová voda, mlieko, jablkový džús, savo, šumivé tablety, hydroxid sodný)
Takto vyzerá pH škála indikátora:
Všetky ďalšie informácie nájdeš na webstránke Vedecké okienko.