Po mesiaci sa opäť hlásim, priatelia! A niet sa čomu čudovať, veď toľko pozitívnych ohlasov, koľko som dostala v minulom žurnáli ma nakopli napísať pre vás druhé pokračovanie :) Vonku sa nám trošku ochladilo, a tak je na čase si upiecť niečo sladké, s jesenným nádychom :) Mám pre vás 3 super receptíky, a to na Jablkový chlebík s čučoriedkovým džemíkom, Vegánske palacinky bez vajec a Pudingovo-čokoládovú tortu so slivkovým džemíkom. Tak čo, ste pripravení? Ja áno, tak poďme na to:
1. Jablkový chlebík s Lesnou návnadou
Tento zdravý sladký chlebíček by som dokázala jesť každý deň. V spojení s čučoriedkovým džemíkom s levanduľou a ruskou vodkou sa z tohto jablkáča rázom stáva neopakovateľný dezert :)
Suroviny: 400 g jablko, 2 PL mletá škorica, 3 PL tmavý rum, 50 g vlašské orechy, 130 g špaldová hladká múka, 1 balíček kypriaci prášok do pečiva, 120 g cukor, 120 g maslo
8 PL ryžové mlieko, 3 ks vajce
Postup: Maslo popražíme približne 3 minúty. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a pridáme mlieko a vychladené maslo. Múku, kypriaci prášok do pečiva, škoricu a orechy premiešame. Vyšľahané vajcia s maslom vylejeme k múke a premiešame. Jablká nastrúhame a vmiešame do cesta. Pridáme rum, premiešame a vlejeme do silikónovej formy na biskupský chlebík. Pečieme pri 180 stupňoch 45-50 minút. Servírujeme s božskou Lesnou návnadou.
2. Vegánske palacinky bez vajec s džemíkmi od Gentle Jam
Palacinky = naša závislosť. Zvykla som ich robiť iba pre nás (teda pre mňa a môjho mužíka) ale od kedy máme v chladničke Gentle Jam, robím ich často aj pre hostí v rámci dezertov, lebo s alkoholovými džemíkmi získajú úplne iný rozmer. Dokonca tento recept je na vegánske palacinky bez jediného vajíčka :)
Suroviny: 700 ml ryžové mlieko, 300 g špaldová hladká múka, 1 balíček vanilkový cukor, štipka soli, 2 KL kypriaci prášok do pečiva
Postup je absolútne jednoduchý: Preosejeme si múku, pridáme kypriaci prášok do pečiva, cukor, soľ a ryžové mlieko (samozrejme, že môžete použiť aj klasické mlieko ale tento receptík je vegánsky, takže kravskému mliečku dávam červenú). A už len opekáme na panvici z oboch strán úúúplne bez oleja – teda iba ak máte super panvicu :)
3. Čokoládovo-maková torta s Odpálenou slivkou
Jednoduchá a takááá dobrá je táto torta, že až! Samozrejme, že môžete použiť akýkoľvek džem ale moja Odpálená slivka je v spojení s čoko tortou niečo božskéééé :)
Suroviny: 4 ks vajce, 4 PL med, 2 balíčky čokoládový puding, 40 g mak, 1 balíček kypriaci prášok do pečiva, 200 g čerešne, 1 štipka soli, 50 g čokoláda, 50 g maslo
Postup: Vajcia s medom a soľou vyšľaháme. Pridáme pudingové prášky zmiešané s kypriacim práškom do pečiva. Potom do zmesi šupneme pomletý mak, premiešame a vylejeme do formy (priemer 18 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch 50-55 minút. To, či bude torta upečená, zistíme pichnutím špáradla do stredu torty. Po vytiahnutí by malo zostať čisté. Vrch potrieme Odpálenou slivkou a poukladáme ľubovoľné ovocie (ja som použila čerešne). Všetko polejeme čokoládovou polevou, ktorú si spravíme roztopením čokolády a masla nad parou. Tak a teraz už len chytiť vydličky a pustiť sa do nej, parádnice jednej!
No čo, narobila som vám slinky? Alebo nebodaj už zapínate rúru? Dajte mi vedieť, budem sa tešiť z každého vášho komentu! Tak čauko v ďalšom chutnom žurnáli :) Ivetka