Deň svätého Valentína je ako opačne otočený magnet - nie je to síce čistý antagonizmus, ale večný, neprekonateľný odstup bez kúska príťažlivosti.
Celkom iný prístup ku dňu zamilovaných má moja päťročná neter Evka. Už v januári si robí starosti, čo daruje na Valentína svojmu dlhoročnému frajerovi Pupčákovi. Dozvedieť sa pravé meno frajera Pupčáka (takisto 5-ročného) mi síce ešte nikdy nebolo dopriate, ale príbeh ich lásky, ktorá trvá už pol života, ma dohnal k činu. Rozhodla som sa, že Evke aj napriek svojmu drsnému prístupu pomôžem, a jej tohoročného Valentína šľachetne zachránim výrobou originálneho valentínskeho lízatka.
Na výrobu potrebujeme :
sladidlo IZOMALT
červenú potravinársku farbu
drevené špajdle
srdiečkovú formičku, papier na pečenie, hrniec
Izomalt je sladidlo z cukrovej repy, a jeho úplne najskvelejšia vlastnosť je, že nespôsobuje zubný kaz. Aj keď chutí ako cukor, má o polovicu nižšiu sladivosť, a čo tiež nie je zlé, o polovicu nižší počet kalorií ako cukor. Je vhodný pre diabetikov a pre ľudí, hľadajúcich zdravšiu alternatívu cukru. Veľmi rýchlo prechádza z pevného skupenstva do skupenstva tekutého a späť. Dozvedieť sa viac a objednať sa dá na rôznych slovenských stránkach.
P O S T U P:
1. Do hrnca nasypeme sypký Izomalt. Rozpúšťame zahrievaním (nemiešame, spomaľuje to rozpúšťanie). Keď sa tvoria bublinky a cukor je tekutý, pridáme potravinársku farbu (podľa toho, akú intenzívnu farbu chceme mať) a zamiešame. Hrniec odstavíme z platne.
2. Na papier na pečenie položíme srdiečkovú formičku a pripravíme si špajdlu.
3. Horúcu masu opatrne vylejeme do formičky
4. Formičku po malej chvíli odstránime (masa tuhne veľmi rýchlo, je to len pár sekúnd) a do masy položíme (vlačíme) špajdlu
5. Necháme celkom stuhnúť a vychladnúť
6. Takto isto si pripravíme lízatko číslo 2, a ešte teplé ho položíme na lízatko číslo 1. Lízatká sa spoja, a ultimatívne valentínske lízatko je na svete!
P o z n á m k a: ak masa v hrnci tuhne, zahrievaním sa dá opäť rozpustiť. Takisto ak sa nám niečo nepodarí alebo ak zostanú tuhé úlomky, stačí vhodiť späť do hrnca a zahriať. To znamená, že pri príprave netreba byť hektický a ponáhľať sa, cukor si môžeme teplom stále udržiavať v potrebnej konzistencii.
Takto som pripravila lízatkovú párty pre mojich synovcov a netere :
- z bezfarebného Izomalt-cukru pomocou formičky a špajdle urobiť základ (cukor dobre tuhne aj na kameni alebo na skle)
- na toto základné lízatko položiť menšiu formičku a naliať červený cukor. Pomocou špajdle môžeme robiť bodky, znaky, písať mená...
... môžeme použiť rôzne formičky a postupy
... a lízatkové orgie môžu začať!
(na fotkách je len uvedomelá skupina detí, ktoré mi chceli urobiť radosť a nechali sa fotiť. Niektorí chmatli lízatko a zmizli v bezpečí rôznych tmavých kútov:))
Ninke sa najviac páčil motýľ
Epilóg : Len čo Evka zbadala svoje (a Pupčákove) valentínske lízatko, hneď sa doňho pustila. A vôbec jej nevadilo, že jej pri tom pomáhal Olinko... Tak teraz ozaj neviem, čo si mám o ich láske myslieť... :)))