Naša stará mama každý rok strávi celé vianočné sviatky vypekaním a prípravou vianočných koláčov. Rok čo rok chystá vyše 15 druhov rôznych zákuskov, rolád, medovníčkov alebo závinov. A my sa stále rozrastáme – veľa jej vnúčat už má vlastné rodiny alebo aj deti. Stará mama však ostáva verná tradíciám a každá rodina dostane vždy plnú krabicu zákuskov. Z niektorých koláčikov už teda robí aj násobné dávky. Každý rok ju presviedčame, že si na Vianoce viac želáme, aby bola oddýchnutá a vždy nám sľúbi, že tento rok toho bude menej. No nám sa zdá, že v jej repertoári naopak stále pribúdajú nové kúsky. Tak sme sa dohodli, že tento rok nás v predstihu každého naučí niektorý z jej koláčikov a ak prejdeme jej kritickou kontrolou dostaneme ho na Vianoce na starosti. Možno sa Vám to nezdá ako veľká vec, no od starej mamy je to obrovský prejav dôvery :)
Keď sme zistili, že jednou z najdôležitejších ingrediencií v punčových rezoch je malinový sirup, tak naša voľba bola jasná. Tento koláč bol v rodine vždy považovaný za vyšší level pekárskeho umenia, no stará mama nám ukázala, že to vlastne vôbec nie je také náročné. Nevyžaduje si to žiadne špeciálne zručnosti, iba trošku trpezlivosti. Ak ste si naňho doteraz nikdy netrúfli - tak ako my, určite odporúčame dať mu tento rok šancu. Poďme spolu na to :)
Čo budeme potrebovať?
Biely korpus (budeme potrebovať 2 kusy):
3 vajíčka
150g kryštálového cukru
3PL oleja
3PL mlieka
180g polohrubej múky
½ kypriaceho prášku
soľ
400g malinového džemu na potretie
Ružový korpus:
4 vajíčka
200g kryštálového cukru
4PL oleja
4PL mlieka
240g polohrubej múky
½ kypriaceho prášku
soľ
červené farbivo
Zálievka:
150ml vody
240g kryštálového cukru
100g masla
2 pomaranče
2 citróny
1 vanilkový cukor
1dcl rumu
100ml malinového sirup - odporúčame MLN SRP – s inou značkou negarantujeme výsledok! :)
Poleva:
250g práškového cukru
1PL malinového sirupu - opäť, absolútne objektívne, je najlepšou voľbou MLN SRP ;)
3PL sumu
1PL mlieka
červené farbivo
POSTUP:
Najprv si upečieme korpusy – žĺtka si vymiešame s cukrom a pridáme olej a mlieko. Múku si v miske bokom zmiešame s kypriacim práškom a postupne ju primiešame k žĺtkam. Bielka so štipkou soli vymiešame do tuhého snehu a stierkou ho zapracujeme k žĺtkovému cestu. Pečieme pri 180 stupňoch 10-15 minút. Pozor na cesto, je veľmi krehké. My sme zmiešali suroviny na oba korpusy naraz a cesto sme rozdelili na 2 plechy vystlané pečiacim papierom. Rovnako postupujeme aj pri ružovom korpuse, len pridáme správny pomer surovín a trošku farbiva.
Vychladnutý ružový korpus zalejeme zálievkou, ktorú spravíme nasledovne – cukor a vodu spolu zvaríme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme maslo a roztopíme aj to. Do vychladnutého rozvaru primiešame šťavu z citrónov a pomarančov, kôru z dobre umytých citrusov, vanilkový cukor, rum a malinový sirup. Zálievky sa Vám môže zdať veľa, ale nebojte sa toho :) Nalejeme ju do ružového korpusu a necháme vsiaknuť aspoň 30 minút.
Teraz začíname skladať – biely korpus poriadne potrieme malinovým džemom, chytíme za pečiaci papier (ktorý ešte neodstraňujeme) a priklopíme na zaliaty ružový korpus. Obrátime naopak tak, aby bol naspodu biely korpus. Pečiaci papier zvrchu ružového korpusu odstránime. Druhý biely korpus rovnakým spôsobom natrieme džemom a priklopíme. Teraz je ružový korpus v strede medzi vrstvami džemu a bielych korpusov. Dobre zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Začína sa nám to rysovať :)
Na druhý deň v miske zmiešame suroviny na polevu a potrieme ňou koláč, necháme v chladničke stuhnúť pár hodín a úžasný punčák je na svete! Jedinou jeho nevýhodou je, že ak ho vyskúšate, kupované punčové rezy už u Vás nebudú mať šancu :)
Dobrú chuť!