Viete o tom, že vanilkový cukor, ktorý kupujete v obchode nie je vzdy z pravej vanilky? Je vanilínový. A v jeho zložení je napísané: cukor, aróma. JE tá aróma syntetická alebo pravá?
VYROBTE SI TEN PRAVÝ. PRÍRODNÝ. VÁŠ.
Čo budete potrebovať:
200 g jemného kryštálového cukru
1 vanilkový struk PREMIUM
Zaváraninový pohár s viečkom
POSTUP:
1. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na dve časti:
2. Takto:
3. Vo vnútri struku sa nachádzajú semiačka, ktorým sa hovorí kaviár. Sú maličké a olejové.
4. Špičkou kuchynského nožíka (použijeme nožík na maslo) kaviár zo struku vyberieme:
5. Na obrázku vidíte množstvo kaviáru z polovice struku, ktorý má dĺžku 18-21 cm.
6. Do misky nasypeme cukor a dobre vmiešame kaviár z celého struku. Keď je cukor so semiačkami dobre premiešaný (trvá to 5-10 minút) pridáme na kúsky (3-4 cm dlhé) nakrájaný zvyšok struku.
7. Takto vyzerá finálny cukor.
8. Dáme ho do zaváraninového pohára a zavrieme. Nasledujúce dni občas potrasieme. Po 2 týždňoch je pripravený k použitiu. Nakrájanú vanilku môžeme opätovne použiť do nového cukru.
Cukor môžete urobiť aj tak, že do neho vložíte celý struk alebo celý struk nakrájaný na menšie kúsky.
Neodporúčame používať práškový cukor.
Vanilkový struk sa správne nazýva tobolka. Ale kedže je zaužívaný názov struk, používam ho aj ja.