Prišla k nám opäť sezóna sirupov, zavárania, sterilizovania a podobných milých záležitostí, s radosťou robených v tých najväčších teplách :-) Od rodičov som dostala kopu rebarbory, a ako jej veľký nadšenec a obdivovateľ som sa hneď vrhla na jej spracúvanie.
Na rebarborovo-zázvorový sirup potrebujeme:
500 g rebarbory (očistenej a nakrájanej)
30 g zázvoru (očisteného a nakrájaného na tenké pásiky - alebo nastrúhaného)
700 ml vody
300 g cukru
10 g kyseliny citrónovej
Rebarbora je osviežujúca, preto bude sirup z nej vynikajúci na horúce letné dni, no a v kombinácii so zázvorom vytvorí povzbudzujúcu zmes, vďaka ktorej tie teplá nebudete chcieť len prespať.
V hrnci si ako prvé zmiešame vodu, rebarboru a zázvor. Na najmenšom plameni varíme túto zmes aspoň pol hodinu, kým sa rebarbora nerozpadne.
Po pol hodine varenia pridajte cukor s kyselinou citrónovou a varte, až kým zmes nenaberie hustejšiu, sirupovitú konzistenciu.
Tu sa recept rozdeľuje podľa toho, či máte radi "smeti" v pohári, alebo nie. Ja mám, takže som celú zmes rozfranforcovala ponorným mixérom. Pokiaľ však máte radi čistý sirup, tak odporúčam celú zmes ešte precediť cez husté sito alebo gázu do druhého hrnca, a až odtiaľ začať nalievať do pohárov.
Na poháre si, samozrejme, treba pripraviť krasotinky, nech sa na poličke dobre vynímajú :-)
Po naplnení odporúčam poháre zasterilizovať - z tejto dávky výjde cca. jeden a pol kečupového pohára (čiže asi pol litra sirupu). Keďže sa po prvej koštovke osvedčil, tak určite bude aj pokračovanie :-)
V prípade, že si chcete recept stiahnuť a vytlačiť, tak tak môžete urobiť tuhľa:
Tak teda, na zdravie! :-)