Domov » Žurnál+ » Autor: Veronika Fodorová Miklasová

Žurnál+

Bazový mňamkový sirup

Veronika F. » Blogy / 2018-05-12 07:00:01 /  35 komentárov / 78 lajkov / 2144x zobrazený

Ahojte.

Jej omamnú vôňu nemožno nezacítiť, jej krásne kvety jednoducho neprehliadnuť, ale najväčší a najsladší pôžitok z nej máme počas letných dní. Vo forme bazovej limonády :-)

RECEPT na Mňamkový sirup

Prečo mňamkový? Jednoducho. Deti ho ochutnajú a ich prvá reakcia je: "Mňam" :-)

Určite poznáte množstvo overených aj tradičných receptov. Rada by som do vašej zbierky pridala aj ten môj. 

Baza čierna rastie v našej záhrade rovno pod nosom, teda hneď priamo za plotom. Voňavá, nerastie pri ceste ani prašnom mieste, len tú dvojmetrovú žihľavu pred ňou sme nestihli ešte pokosiť :-)

Včerajší sviatočný deň sme využili práve na zber kvetov. Po predpovedi zaručených búrok sme skoro ráno naložili deti do auta, obliekli dlhé nohavice proti kliešťom, aby sa mali do čoho zachytiť huncúti, vzali košík, tašky a chytro na zber. Ideme si predsa vziať, čo nám príroda ponúka :)

Kedy zbierať?

Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
zdroj https://zena.sme.sk/c/5936179/osviezujuca-baza

Odporúčam vám vziať si zo sebou nožnice, pri strihaní vám zo súkvetí neopadne toľko peľu ako pri trhaní.

Po nazbieraní kvetov môžete kvety nechať ešte napr. v košíku, aby chrobáčiky a pavúci mali čas zutekať :-) Nám sa podarilo nazbierať +-300 súkvetí. Veď to poznáte, uvidíte ďalší krík a skríknete, joooj tam sú ďalšie a väčšie a krajšie! Čoby, sú rovnaké :-)

POSTUP

  • buďte šikovní a nazbierajte +-160 veľkých súkvetí bez chrobáčikov (40 veľkých kvetov na 1 liter vody) 
  • nakúpte 4kg krištálového cukru
  • 2 krabičky 70g Citrodeko
  • 4 litre prevarenej studenej vody
  • hrnce, sporák a šikovnú maminu :) 

Kvety neoplachujte, zmyli by ste z nich peľ. Takisto je dôležité nezbierať kvety hneď po daždi. Do prevarenej vychladnutej vody (4 litre) vo väčšom hrnci naložte 160ks kvetín (dávam viac kvetov, aby bola chuť a aróma intenzívnejšia), môžete ich zaťažiť tanierom, nasypte na vrch polovičku krabičky kyseliny citrónovej alebo Citrodeko, prípadne kolieska citrónu a nechajte 20-24 hodín stáť na chladnom a tmavom mieste. Sem-tam premiešajte.

Na druhý deň kvety z vody vyberte, poriadne ich vyžmýkajte. Prelejte a preceďte do väčšieho hrnca, pridajte 4kg cukru a zvyšné krabičky Citrodeko alebo kyseliny citrónovej.

Keď je voda teplá, nie vriaca, vypnite ju a nechajte za občasného miešania roztopiť všetok cukor. Keď je nápoj hotový, bazový sirup vlejte do umytých fliaš a poriadne zatvorte.

Vďaka mami :-)

A potom si už môžete pripraviť lahodný nápoj s minerálkou alebo vodou :) Mňam.

Neviem, prečo mali naše zvieratká pocit, že fotím ich. Ďakujem, že mi pekne zapózovali :)

Cestou domov sme stihli nazbierať lúčnu kyticu aj s bazou. Pre moju ďalšiu kvetinovú tvorbu. 

Ak máte ďalšie tipy a nápady na skvelé recepty, šup sem s nimi do komentárov. Určite sa im potešíme.

Majte sa krásne

Veronika

foto: autor

Áaaa ozaj, onedlho bude kvitnúť aj levanduľa a dávnejšie som tu napísala aj recept na levanduľový mňamkový sirup :-)

Dovolila som si sem skopírovať pre vás recept na Žihľavový sirup od Michaely - Slaninkova

RECEPT

Michaela:

Recept na sirup: na 2 litre vody dávam 120 stoniek mladej žihľavy, 2 citróny, cca 2 kg cukru a cca 50 g kyseliny citrónovej. Robím ho teda tradičným spôsobom (napr. ako aj bazový sirup). :-) Pozor však, žihľava je silná bylinka, prečisťuje krv a ak sa sirup pije v kuse, odporúča sa tak robiť max. 3 týždne a potom to chce veľkú pauzu. :-)

 

Ďakujeme :)

Komentáre

HechoConAmor Mňam. Robievame ho každý rok . Polovica sa u nás vždy porozdáva, vždy sa dušujeme, že tých kvetov nazbierame viac. Snáď tento rok bude ten pravý :) Ďakujem za recept na levanduľový :)

2018-05-09 17:25:301x

BluberyHome Ďakujem za prečítanie :-) My sme minulý rok obdobie zberu troška zameškali, teraz sme začali už skôr, nech máme zásoby :-))))

2018-05-09 18:08:19

soul.LIGHT Kedysi som mala sirup veľmi rada, teraz už len čistú vodu :-D no pripomenulo by mi to detstvo, tak možno skúsim :-) a fotky máte nádherné. Aj psík a mačička ako ochotne pozovali :-)

2018-05-09 20:07:171x

slaninkova Mňam a krásne fotky! :-) Ja sa naň chystám tiež, len čakám, kým aj u nás v Bytči zakvitne baza :-) Zatiaľ som si teda spravila aspoň žihľavový sirup, to je tiež dobrotka :-)

2018-05-09 20:54:502x

BluberyHome @slaninkova Ahoj, ďakujem za prečítanie :) Žihľavový? Jéj, to mi je novinka, zatiaľ som sa so žihľavou neskamarátila, akosi sa nemáme v láske, ale ako bio hnojivo pôsoby na rastlinky skvele :-)

Akú mať chuť v sirupe? Postup je rovnaký ako pri iných kvetoch? :-)

2018-05-09 21:00:391x

slaninkova @BluberyHome Priznám sa, že ani mne žihľava veľmi "nevonia" a keď som mala vyskúšať sirup, tak som bola tiež skeptická, ale som rada, že som sa osmelila, lebo je to naozaj dobrotka. :-) Neviem ako by som presne opísala tú chuť, ale ja osobne tam takú tú typickú žihľavu necítim, keby som nevedela, že je zo žihľavy, tak by som ani nepovedala, že je to žihľavový sirup. :-) K žihľave do lúhu dávam aj citrón, takže aj preto má skôr sviežu chuť.

Recept na sirup: na 2 litre vody dávam 120 stoniek mladej žihľavy, 2 citróny, cca 2 kg cukru a cca 50 g kyseliny citrónovej. Robím ho teda tradičným spôsobom (napr. ako aj bazový sirup). :-) Pozor však, žihľava je silná bylinka, prečisťuje krv a ak sa sirup pije v kuse, odporúča sa tak robiť max. 3 týždne a potom to chce veľkú pauzu. :-)

2018-05-09 21:24:011x

butterka ooo aaano, robievam kazdy rok minimalne zo 6 davok (u nas jedna davka cca 40 kvetov) a napr. tento rok uz mam otvorenu poslednu flasku a neviem sa dockat kedy aj na liptove zakvitne! musim vsak po kvietky chodit kade tade ale kazdy rok sa dusujem, ze aj do dvora ho niekam pichnem len nie je kam :-/ Najradsej mame v zime bazovy caj s bazovym sirupom mnaaaam

2018-05-09 21:36:341x

BluberyHome @slaninkova Super, ďakujem za recept a dovolila som si ho skopírovať na koniec článku, aby ho našli aj ostatní. Vyzerá to lákavo a zajtra ho určite vyskúšam aj ja, máme jej totiž habadej :)

2018-05-09 21:50:17

BluberyHome @butterka ahoj, ak by ste jej mali na Liptove málo, napíš mi a rada pošlem kvietky od nás z juhu :-))))

2018-05-09 21:51:42

butterka heh dakujem za ponuku, urcite zvazim alebo sa ozvem ak spravim malo :D

2018-05-09 21:53:031x

BluberyHome Dohodnuté :))))

2018-05-09 21:53:431x

slaninkova @BluberyHome jasne, v pohode, tak držím palce a hlavne nech chutí! :-)

2018-05-10 00:50:52

Vcely.sv.Ambroza Aj my robíme každý rok domáci bazový sirup, baza nám rastie hneď za plotom. Veľmi pekné fotky!

2018-05-10 12:11:361x

BluberyHome Ďakujem pekne Marianna :)

2018-05-10 14:27:041x

mackovicka Krásny článok - pohladil dušu hneď ráno, dobrý recept - robievala som ho tiež, dlhé roky nie a asi ho teraz začnem, krásne fotografie - lebo tiež rada fotím a robím si kytičky zo všetkého - ďakujem.

2018-05-12 07:54:071x

Som.ina ...hmmm... pekné fotky, aj ja sa zajtra chystám na bazu, dúfam , že bude počasie. Voňavý žurnál...

2018-05-12 08:09:051x

miniberry nádhera :) Pohľad na tie fotky a atmosféru mi vraví, že takto vyzerá dokonalý oddych :)

2018-05-12 08:47:511x

lenka2811 Aj moj manžel robieva bazovy sirup,deti ho milujú :) krasny žurnalik fotky svieže a čítanie velmi mile a poučné :))))(

2018-05-12 09:05:451x

Blubery Krásne ráno prajem, verím, že aj vy máte krásne počasie, takže šup šup využite ho na zber kvetov a varenie sirupu ;) Ďakujem všetkým za prečítanie a príspevky ;)

2018-05-12 09:58:18

SkusimTo ááááno, už máme naložené a dnes večer si dáme do nosa......včera som bola od peľu žltá od hlavy až po pás :D :D

2018-05-12 10:45:131x

PA8PA.art Suprové;) Hneď by som si dala;) ale možno o rok;) teraz čakáme Drobátko, tak bazu nemôžem;( Krásne spracovaný receptíkový žurnál;)

2018-05-12 12:29:561x

justLuba krasne fotky

2018-05-12 13:53:321x

gabi111 Krásne, u nás ešte zatiaľ nekvitne, ale čoskoro bude, tak sa už tešíme ;))

2018-05-12 15:02:041x

Alenka.Maxova Milujem domace sirupy :) Je to pre mna prichod leta, ako nahle ich prelievam do sklenenych flias. Ako prvy robime zihlavovy, potom bazovy a neskor medovkovy. Hotovy uz mam aj pupavovy medik. Nezabudnite bazu nasusit aj na zimu. Ten cajik hmmmmm

2018-05-12 15:18:121x

SkusimTo medovkový som ešte nerobila, ale mätový je fantastikuš, používam presne ten istý recept ako na bazu,len dám mätu-konáriky,máme takú supersilnú....mnam.....

2018-05-12 15:40:471x

Gabsy My robíme 2 dávky aj s mätou, to znamená ze k baze pridám aj niekoľko konarikov mäty a namiesto citrondeka čerstvý citrón , chutí to skvele...

2018-05-12 17:08:571x

ELEANOR-patchwork Aj nám chutí, a teraz čítam u Gabsy, že pridáva aj mätu. Vyskúšame, ďakujem na nápad!

2018-05-13 20:29:041x

minca Jéjda, ďakujem za pripomenutie...veď bazy je už všade naokolo a ja som ešte nerobila sirup! Ale moja otazka - ako ho uchovavate? Aj sterilizujete na zimu? Lebo ja ten, čo som robievala doteraz, som musela držať v chladničke, inak sa mi "sekol"...

2018-05-13 21:39:001x

kuki23 My tento rok skúšame 1x agátový sirup, jeho omamná vona nás tolko vábila,že sme neodolali. Sme zvedaví ako to dopadne a ako bude chutit :-)

2018-05-14 19:48:131x

Denisse_ Milujem Bazu, a bazový sirup ♥. Keď som bola malá vždy nám nosila bazový sirup suseda, bol skvelý. No odkedy sa odsťahovala nikdy sme nevedeli spraviť tak skvelý bazový sirup aký nám nosila. Ukladám si tento recept, dúfam že bude rovnako skvelý ako od nej ♥

2018-05-16 22:56:481x

mina289 ďalší perfektný žurnálik z Tvojho pera Veronika ☺ Hneď mi je lepšie na duši ♥

2018-05-17 12:09:451x

BluberyHome @minca Ahoj, nie nesterilizujeme, manžel poriadne zatiahne vrchnáčiky a držia :) Niekto zvykne fľaše otočiť "dole hlavou" a máme ich uložené v skrini na tmavom mieste, otvorenú fľašku potom v chladničke. Tak nech sa podarí :)

2018-05-17 12:21:18

BluberyHome @mina289 Teším sa Milena :))) aj by som ti poslala na ochutnávku sirupček, len či by ho cestou poštár nevypil :-))))

2018-05-17 12:22:151x

mina289 Veronika, keďže robím na pošte, musím sa trochu zastať uja poštára, že keby aj sirupček po ceste vypil, určite by mu chutil a možno by Ti poslal aj pohľadnicu ☺☺☺

2018-05-17 14:32:55

minca Už sa podaril :-) Zbierala som ešte v pondelok a varila som ho dnes v noci podľa Tvojho receptu...Ako na potvoru som nevedela ten svoj starý na malom papieriku napísaný nájsť. A presne, spravila som to tak, ze horúce som naliala, "zavíčkovala" a otočila dole hlavou :-) Ráno našla rodina na linke zlatisto naplnené fľašky a boli nadšení :-) Chutí všetkým :-) Idem mu teda násť tmavé miesto v špajzi...ešte raz dík :-)

2018-05-17 17:09:09

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
BluberyHome
BluberyHome
186 predaných ks, 94 hodnotení

Veldi -Blubery Home
Navštívte aj našu novú galériu na Sashe :)
http://www.sashe.sk/Blubery

© autorská tvorba Veronika Fodorová-Miklasová - BLUBERY


Pôvodné meno Veldi

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Kvetinová šatka do vlasov/krku na leto s náušničkami - 8276247_Kvetinová šatka do vlasov/krku na leto s náušničkami by Blubery
 1 komentárov
 Páči sa 79 ľudom
29 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »