Ahojte.
Jej omamnú vôňu nemožno nezacítiť, jej krásne kvety jednoducho neprehliadnuť, ale najväčší a najsladší pôžitok z nej máme počas letných dní. Vo forme bazovej limonády :-)
RECEPT na Mňamkový sirup
Prečo mňamkový? Jednoducho. Deti ho ochutnajú a ich prvá reakcia je: "Mňam" :-)
Určite poznáte množstvo overených aj tradičných receptov. Rada by som do vašej zbierky pridala aj ten môj.
Baza čierna rastie v našej záhrade rovno pod nosom, teda hneď priamo za plotom. Voňavá, nerastie pri ceste ani prašnom mieste, len tú dvojmetrovú žihľavu pred ňou sme nestihli ešte pokosiť :-)
Včerajší sviatočný deň sme využili práve na zber kvetov. Po predpovedi zaručených búrok sme skoro ráno naložili deti do auta, obliekli dlhé nohavice proti kliešťom, aby sa mali do čoho zachytiť huncúti, vzali košík, tašky a chytro na zber. Ideme si predsa vziať, čo nám príroda ponúka :)
Kedy zbierať?
Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
zdroj https://zena.sme.sk/c/5936179/osviezujuca-baza
Odporúčam vám vziať si zo sebou nožnice, pri strihaní vám zo súkvetí neopadne toľko peľu ako pri trhaní.
Po nazbieraní kvetov môžete kvety nechať ešte napr. v košíku, aby chrobáčiky a pavúci mali čas zutekať :-) Nám sa podarilo nazbierať +-300 súkvetí. Veď to poznáte, uvidíte ďalší krík a skríknete, joooj tam sú ďalšie a väčšie a krajšie! Čoby, sú rovnaké :-)
POSTUP
- buďte šikovní a nazbierajte +-160 veľkých súkvetí bez chrobáčikov (40 veľkých kvetov na 1 liter vody)
- nakúpte 4kg krištálového cukru
- 2 krabičky 70g Citrodeko
- 4 litre prevarenej studenej vody
- hrnce, sporák a šikovnú maminu :)
Kvety neoplachujte, zmyli by ste z nich peľ. Takisto je dôležité nezbierať kvety hneď po daždi. Do prevarenej vychladnutej vody (4 litre) vo väčšom hrnci naložte 160ks kvetín (dávam viac kvetov, aby bola chuť a aróma intenzívnejšia), môžete ich zaťažiť tanierom, nasypte na vrch polovičku krabičky kyseliny citrónovej alebo Citrodeko, prípadne kolieska citrónu a nechajte 20-24 hodín stáť na chladnom a tmavom mieste. Sem-tam premiešajte.
Na druhý deň kvety z vody vyberte, poriadne ich vyžmýkajte. Prelejte a preceďte do väčšieho hrnca, pridajte 4kg cukru a zvyšné krabičky Citrodeko alebo kyseliny citrónovej.
Keď je voda teplá, nie vriaca, vypnite ju a nechajte za občasného miešania roztopiť všetok cukor. Keď je nápoj hotový, bazový sirup vlejte do umytých fliaš a poriadne zatvorte.
Vďaka mami :-)
A potom si už môžete pripraviť lahodný nápoj s minerálkou alebo vodou :) Mňam.
Neviem, prečo mali naše zvieratká pocit, že fotím ich. Ďakujem, že mi pekne zapózovali :)
Cestou domov sme stihli nazbierať lúčnu kyticu aj s bazou. Pre moju ďalšiu kvetinovú tvorbu.
Ak máte ďalšie tipy a nápady na skvelé recepty, šup sem s nimi do komentárov. Určite sa im potešíme.
Majte sa krásne
Veronika
foto: autor
Áaaa ozaj, onedlho bude kvitnúť aj levanduľa a dávnejšie som tu napísala aj recept na levanduľový mňamkový sirup :-)
Dovolila som si sem skopírovať pre vás recept na Žihľavový sirup od Michaely - Slaninkova
RECEPT
Michaela:
Recept na sirup: na 2 litre vody dávam 120 stoniek mladej žihľavy, 2 citróny, cca 2 kg cukru a cca 50 g kyseliny citrónovej. Robím ho teda tradičným spôsobom (napr. ako aj bazový sirup). :-) Pozor však, žihľava je silná bylinka, prečisťuje krv a ak sa sirup pije v kuse, odporúča sa tak robiť max. 3 týždne a potom to chce veľkú pauzu. :-)
Ďakujeme :)