Ríbezle, moja kliatba...v našej rodine každí si myslí, že ja som tá pravá čo spotrebuje ich nadbytočne urodené červené ríbezle. Aj tohto roku sa sestra objavila v mojich dverách s misou červených bobúľ, vložila mi do rúk a rýchlo ušla.
Teraz čo s nimi. Dcéra ochutnala, hodila kyslý výraz tváre a dodala ona to jesť nebude. Lekvár nikto nemá rád, sirup vždy zhustne a v bublanine je tak tiež kyslé a má veľa semienok. Potom prišiel nápad. Je leto, horúčavy a studené osvieženie vo forme zmrzliny je najmilšia pochúťka tohto obdobia...
...a tak sa začal príbeh domácej ríbezľovej zmrzliny.
Prísady: očistené a umyté ríbezle, cukor, mlieko, šľahačka v prášku
Ríbezle prepasírujeme cez sitko, s tým sa zbavíme semienok.
Pridáme cukor podľa chuti / netreba presladiť/.
Vyšľaháme penu z prášku na šľahačku a zľahka zamiešame do ríbezľovej tekutiny.
Masu dáme do umelohmotných foriem a vložíme do mrazničky. Necháme zamraziť 2-4 hodiny v závislosti od veľkosti formy.
Takto sa stane z kyslých ríbezlí veľmi osviežujúca letná pochúťka.
Prajem dobrú chuť.