K mojim najobľúbenejším letným jedlám patria variácie na cukety, lebo sú nízko kalorické, majú veľa vláknin a obsahujú okrem draslíka ešte ďalšie dôležité minerály pre náš organizmus.
Problém je v tedy, keď je ich viac ako viem skonzumovať. Vtedy treba hľadať nové recepty a možnosti odkladania na obdobie, keď už v záhrade nebudú.
Na internete koluje veľa receptov, aj ja som si jeden vybrala a upravila podľa vlastnej chute ( alebo skôr pikantnej chute mojej rodiny).
Na 3-4 porcie potrebujeme:
1/2 veľkej cukety (očistené a zbavené od jadier)
1 malú bielu cibuľu
1 malú červenú cibuľu
1/2 červenej papriky
1/2 zelenej papriky
2 strúčiky cesnaku
2 ks paradajok
1/2 jablka
malý kus zázvoru ( nastrúhaný)
3 lyžice octu
3 čajové lyžice cukru
0,5 l paradajkovej šťavy
na dochutenie soľ, čierne korenie, bazalku, tymian, kečup, štipľavú papriku
olej
Príprava je veľmi ľahká. Očistené a nakrájané cibule a cesnak trošku udusíme na oleji a postupne pridávame ďalšie nakrájené zeleniny. Ochutíme, pridáme paradajkovú šťavu, ocot, cukor, zázvor a varíme 3/4 hodiny.
Takto pripravenú omáčku môžeme servírovať k mäsu, ryži, cestovinám alebo ako ja, "štýlovo" k cuketovým plackám, ktoré sú pripravené na spôsob zemiakových.
Omáčku môžeme zavariť do pohárov na zimu... a keď budeme mať chuť na niečo letné, korenisté a pikantné, jednoducho len zohriať a obed je hotový:)
Prajem dobrú chuť.