Každý rok na jar, keď začali kvitnúť fialky, veľmi rada som chodila do lesa a natrhala voňavú kytičku do vázy ale nikdy som ani netušila čo všetko "dokáže" fialka. Vlani som sa prvýkrát s tým stretla, že fialka je liečivá rastlina. Začala som hľadať na Internete a našla som recepty na využitie jej prírodnej sily.
Aké má na zdravie priaznivé účinky?
Čaj zo sušených kvetov a listov: priaznivo pôsobí na uvoľnenie hlienov pri nachladnutiach a pomáha pri vykašlávaní.
Čaj z koreňov má mierny preháňací účinok.
Čerstvé kvety môžu sa konzumovať v šalátoch alebo využiť pri zdobení dezertov. Receptov je veľa...
Tinktúra je pri bolesti hrdla veľmi účinná pomôcka. Mám to odskúšané, preto Vám sem uvediem recept:
10 g celej rastliny /kvet, listy, koreň/
10 g tymián / materina dúška/
250 ml alkohol
Ingredencie uzavrieme do jedného skleneného pohára a necháme zrieť 2 týždne. Potom scedíme a odložíme na tmavé chladné miesto. Pri bolestiach hrdla nakvapkajte 20-40 kvapiek do malého množstva vody raz denne užite. Ja jednoducho si jednu čajovú lyžičku tinktúry zhltnem tak aby sa mi hrdlo dobre vydezinfikovalo. Perfektne účinkuje, využíva ju celá rodina keď zacíti "škrabanie" v hrdle :)
Macerát sa využíva pri stlmení bolesti hlavy natieraním spánky a vraj v Indii už stáročia na zníženie horúčky.
Sirup, o tomto by som chcela viacej napísať. Vlani som sa rozhodla, že tento rok ho určite odskúšam. Na Internete je viac receptov ako by bolo treba, ťažké bolo vybrať si ten správny. Rozhodla som sa, že na začiatok stačí ten najjednoduchší:)
1 šálka kvetov fialiek bez zelene
3-4 šálky vody
0,5 kg cukor / najlepší brezový ale ja som použila iba obyčajný kryštálový/
1-2 citrónov alebo kyselina citrónová podľa chuti
Očistené, umyté kvety fialiek dáme do vody a zohrievame do vyblednutia lupienok, voda bude mať zelenú farbu / nesmie vrieť/. Potom scedíme cez plátno. Pridáme cukor a zohrejeme na takú teplotu aby sa cukor rozpustil. Pridáme citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú / ja som pridala jednu aj pol čajovej lyžičky/ a po zmiešaní naplníme už krásne fialový až cyklámenový sirup do flašiek. Takto vydrží na studenom chladnom mieste /chladnička/ 1 mesiac. Ak chceme aby vydržal dlhšie treba sterilizovať na 80 C 10 minút.
Sirup má príjemnú vôňu, krásnu farbu a lahodnú chuť.
Odporúčané dávkovanie je 3x denne za lyžičku pri zápaloch hrdla a na lepšie vykašlávanie... deti budú milovať:) Ináč môže sa konzumovať ako limonáda 2-3x denne za pohárik, posilňuje imunitu a pomáha pri nespavosti.
A na záver, krásne fialky ma inšpirovali a vzikla táto hodvábna brošnička.
Nasledujúci jedlý kvietok, ktorý odskúšam, bude orgován...
Prajem Vám krásne jarné dni!